Sandheden er, at mad betyder meget for os mennesker. Både som individer, men også i den måde vi indgår i fællesskaber sammen på. Det er for eksempel almindeligt at vi hygger os med hinanden mens vi spiser. Eller at vi går en tur sammen, og samtidig drikker en kop kaffe og spiser en bolle. 

Særligt bagværk som brød og wienerbrød har en særlig rolle for os Danskere – wienerbrød bliver jo faktisk på engelsk kaldt “Danish pastry”. Bagværk er vigtigt i vores kultur fordi vi har haft det gennem århundreder, og vi har forfinet kundskaben og udviklet de enkelte typer brød, kage og så videre til lige præcis at passe med vores – danskernes – præferencer. På samme måde vil svenskerne have det med deres wienerbrød, som er lidt anderledes end det danske. Og italienere vil have nogle andre ting igen, som de bedst kan lide.

Bagværk og specielle begivenheder

Lige fra vi var helt små, har vi været opdraget til at koble lækkert bagværk og fejring sammen. Til mange børnefødselsdage er det for eksempel almindeligt, at der er en kagemand og nybagte boller med kakaomælk til. Simpelt og lækkert. Men det er ikke kun som børn, at vi bruger bagværk som en del af fejringen.

Et andet eksempel er til bryllupper, hvor bryllupskagen har en helt central rolle. Der er endda fasttømrede traditioner for, hvordan den skal skæres og spises. Dermed er den en del af selve bryllupsfejringen og en helt uundværlig del af festen.

Foruden ovennævnte eksempler er der rigtig mange tidspunkter og situationer, hvor bagværk og mad har en vigtig rolle i begivenhederne i vores liv. Derfor er det vigtigt, at du har respekt for det og sørger for at have godt bagværk når du har en begivenhed, der skal fejres. Selvom det kan være populært at gøre det, behøver du ikke nødvendigvis selv at bage. Du kan få hjælp fra en professionel – eksempelvis en bager i Hirtshals.